07 veebruar 2010

Borš

Täna sööme purgisuppi, loomulikult mitte poest ostetud, vaid ikka minu enda tehtud. Selle supipõhja retsepti sain ma S. Kohu raamatust "Hoidistaja käsiraamat". Sellest kogusest saab umbes 7 liitrit supipõhja ja kõige mõistlikum on seda vaaritada septembris :) See on hea moodus juurviljade säilitamiseks üle talve. Üks päev mässamist tasub end ära!


3 kg küpseid tomateid
3 kg valget peakapsast
2 kg toorest punapeeti
1 kg porgandeid
300-500 g paprikat
500 g sibulat
80-100 g küüslauku
100 g soola
200 g suhkrut
1 klaas toiduõli
30 pipratera
suur kimp peterselli
1-2 spl äädikat (30%)

Puhastada, koorida, tükeldada köögivili. Õli lasta keedunõus kuumaks ja hautada selles hakitud sibulat mõned minutid. Lisada jämedalt riivitud porgand, paprika ribad, kooritud tükeldatud tomatid ja keeta mõni minut. Nüüd segada sisse sool, suhkur, pipraterad, jämedalt riivitud peet ja peenteks ribadeks lõigutud kapsas. Suppi keeta tasasel tulel tund aega. Keetmise lõpus lisada peeneks hakitud küüslauk, hakitud petersellilehed ja äädikas. Maitsta ja vajadusel lisada soola, äädikat või suhkrut. Supp tõsta kuumalt kuumadesse steriliseeritud purkidesse (0,5 l) ning kaanetada. Säilib jahedas (sahvris) vähemalt kevadeni, kui enne otsa pole saanud :)
Kui hakkan suppi tegema, siis panen potti vette keema kooritud ja tükeldatud kartuli ning kui need on pehmed, valan juurde purgisupi ja lihapuljongi, maitsestan vajadusel. Serveerin hapukoorega.

3 kommentaari:

kardemon ütles ...

meil ka kodus sellist purgisuppi. mehe sugulane varustas. kas Sa lihapuljongi oled ka kuidagi hoidistanud? (sügavkülmutanud vms...) ma ei oskagi muudmoodi lihalist lisada kui konservi panna... eraldi purgisupi tegemiseks aga liha hautada pole päris see "hea ja kiire"...

Liilia ütles ...

Seekord lisasin ühe kausi sülti :) muidu olen teinud ka isetehtud frikadellidega või külmutatud puljongiga. Keedan seda umbes korra kuus ja osa tarvitame kohe ära, nädalake seisab tavakülmikus ka, aga mõne osa külmutan. Laste kõrvalt pole aega alati turul käia ja värsket liha osta.

kardemon ütles ...

tegin eile ühe purgi suppi...sült oli ka külmkapis aga alles nüüd loen... aga tänud!

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.