16 september 2010

Universaalne seenehoidis

Sellest hoidisest saab teha suppi, süüa niisama prae kõrvale või kasutada näiteks pitsakattes.
Mu ema on seda aastaid teinud, kuid ilma kindla retseptita. Otsustasin ka seda teha, et aga järgmisel korral oleks veidikenegi kergem siis otsustasin kõik koostisained ära kaaluda-mõõta. Muidugi tasuks oma maitsemeelt usaldada, sest meie peres ei armastata väga soolaseid-vürtsiseid roogasid ;)

umbes 1 liiter hoidist:
600 g kupatatud seeni*
200 g sibulat
200 g porgandit
1 dl õli
4 dl tomatipüreed
3 spl soola
1 spl suhkrut
1 spl 30% äädikat
jahvatatud musta pipart
1 hakitud küüslauguküüs




Haki seened ja sibul, riivi porgand. Kuumuta potipõhjas õli ning hauta selles sibul ja porgand peaaegu pehmeks. Lisa hakitud seened ning tomatipüree (või mõned kooritud tomatid), sool, suhkur ja pipar. Lase tasasel tulel umbes pool tundi podiseda. Viimasena sega juurde äädikas ja küüslauk. Maitsesta ja ära rohkem keeda, siis ei muutu küüslaugumaitse ebameeldivaks.
Pane kohe kuumalt steriliseeritud purkidesse, sule õhukindlalt.


* Seente kupatamine kujutab endast seente keetmist rohkes vees.
See on vajalik mõru maitsega või õrnalt mürgiste seente puhul, nagu riisikad (v.a kuuse- ja porgandiriisikad) ning enamik pilvikuid. Liitri seente kohta võta kupatamisel 3–4 l vett. Pane puhastatud seened kuuma vette ja keeda kuni 20 minutit, seejärel nõruta ning loputa külma veega.
Mingil juhul ei tohi kupatamisvett kasutada toidutegemisel, sest seentes leiduvad mürkained eralduvad just sinna.
Mõnele seeneliigile piisab ühest kupatamisest. Kibekate seente puhul tuleb seda teha aga mitu korda (männi- ja kaseriisikad, võiseened). Seeni kupatatakse 10–20 minutit olenevalt nende suurusest ja liigist. Lühemast ajast piisab õrna viljalihaga ja mahedamaitselistele seentele, nagu pilvikud ning osa heinikuid.
Pikemat aega vajavad tugeva viljaliha ja mõru maitsega riisikad. Kupatamisel lõpetavad ensüümid tegevuse ja seente säilivus paraneb. Lisaks kahjulikele ainetele eralduvad vette kasulikud, mistõttu ei tasu ka üleliia kaua keeta.

Kommentaare ei ole:

Related Posts with Thumbnails

NB!

Siinses blogis leiduvad materjalid on autoriõiguse tähenduses autorikaitse objektiks ja materjalide kasutamine kommertseesmärkidel ilma autori loata on keelatud. Muul eesmärgil kasutades lingi palun algsele postitusele.